Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Πυρήνας της Αλ Κάιντα στην Τουρκία ετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις σε Εκκλησίες



Ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο της Αλ Κάιντα για εκρήξεις βομβών σε "όλες τις εκκλησίες στην Άγκυρα," καθώς και στο τουρκικό Κοινοβούλιο και την πρεσβεία των ΗΠΑ, στην τουρκική πρωτεύουσα, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε αποκλειστικότητα το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας Taraf, αναφέρει ένα επίσημο κατηγορητήριο εναντίον 11 φερόμενων μαχητών της Αλ Κάιντα, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιούλιο, αποκαλύπτοντας σχέδιο του τουρκικού πυρήνα της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης για βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της Άγκυρας καθώς και στον χριστιανικό κλήρο τους.

Το 50 σελίδων κατηγορητήριο βρίσκεται φυλασσόμενο στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα στην Άγκυρα, και περιγράφει την στρατηγική των μαχητών της "τζιχάντ" για συντονισμένες επιθέσεις στη Τουρκία πριν το ξέσπασμα ενός ‘ιερού’ πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών.

"Είναι πιο συμφέρον να διεξάγεις την τζιχάντ εναντίον της Τουρκίας παρά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών" λένε τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά την επιδρομή της 14ης Ιουλίου κοντά στην Άγκυρα. "Ας τινάξουμε το Κοινοβούλιο στον αέρα!"

Παραθέτοντας στοιχεία από αποκρυπτογραφημένα CD και άλλο υλικό, το κατηγορητήριο σημειώνει ότι οι εξτρεμιστές φέρεται να αναφέρουν την Τουρκία ως «εμπόλεμη ζώνη», επισημαίνοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι «αποστάτες» και αποκαλούν το τουρκικό κράτος «Σατανά».

Στα CD υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες, σχέδια και διαγράμματα κτιρίων, όπως επίσης και λίστες με τα ονόματα και τις διευθύνσεις κατοικίας χριστιανών κληρικών και άλλων που σχετίζονται με τις εκκλησίες της Άγκυρας.

Η είδηση έγινε δεκτή από τους χριστιανούς ηγέτες στην Άγκυρα με ​έκπληξη, σύμφωνα με ένα Τούρκο χριστιανό ηγέτη στην Άγκυρα.

«Κανείς δεν ήξερε τίποτα για αυτό μέχρι τώρα», είπε.

Εκτός από παρεκκλήσια που βρίσκονται στις πρεσβείες της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας στην Άγκυρα, η τουρκική πρωτεύουσα έχει αρκετές διεθνείς εκκλησίες καθώς και κάποιες προτεσταντικές εκκλησίες.

Σύμφωνα με την Taraf, η αστυνομία οδηγήθηκε στις δραστηριότητες της οργάνωσης από κάποιους πολίτες που ζουν έξω από την Άγκυρα οι οποίοι κατέθεσαν ότι ο γιος τους είχε απαχθεί από την Αλ Κάιντα. Η αστυνομία παρακολουθούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν από τους υπόπτους για έξι μήνες πριν τον συλλάβουν.


Ξεκινώντας από την πόλη της Προύσας, η αντιτρομοκρατική αστυνομία της Τουρκίας άρχισε τις έρευνες σε διάφορους δήμους που οδήγησαν στη σύλληψη των υπόπτων τον περασμένο Ιούλιο σε ένα δυάρι στο Sincan, μια πόλη στα περίχωρα της Άγκυρας. Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα που βρέθηκαν στον τόπο, αναφέρουν ότι οι άνδρες είχαν υποβληθεί σε εκπαίδευση στη χρήση τουφεκιών Καλάσνικοφ.

Η αστυνομία κατέσχεσε 700 κιλά εκρηκτικών υλών, μαζί με τουφέκια, πυρομαχικά, οδηγίες για κατασκευή βομβών και λεπτομερείς χάρτες της Άγκυρας.

 Σύμφωνα με τα έγγραφα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, οι ηγέτες της Αλ Κάιντα απαγόρευαν αυστηρά στα μέλη του κυττάρου να εκπληρώσουν την απαιτούμενη στρατιωτική θητεία τους, να αναγνωρίζουν την αρχή των τουρκικών δικαστηρίων, να στέλνουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, να εκτελούν μουσουλμανικές προσευχές υπό την ηγεσία του μισθωτών από το κράτος θρησκευτικών λειτουργών και να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Εκείνοι που είχαν παρακούσει είχαν προειδοποιηθεί ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν.

 Επίσης υπήρχαν οδηγίες που προέρχονταν από τους ηγέτες τους στο Αφγανιστάν, για το πώς να συμπεριφέρονται, εάν συλληφθούν:". Μείνετε χαλαροί στην ανάκριση, αρνηθείτε τις κατηγορίες δίνοντας λογικές απαντήσεις, και μην παρέχετε καμία πληροφορία σχετικά με την κοινότητα "

 Αν και βίαιη ερμηνεία του Ισλάμ από την Αλ Κάιντα δεν έχει παρά ελάχιστη δημόσια στήριξη στην επίσημα κοσμική Τουρκία, η Άγκυρα παραδέχεται ότι «δεκάδες» Τούρκοι, έχουν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν.

 Το 2003, βομβιστικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο, σε μια βρετανική τράπεζα και σε δύο συναγωγές στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν 58 άτομα είχαν αποδοθεί σε ομάδες που είχαν σύνδεση με την Αλ Κάιντα. Το 2008 μια επίθεση, για την οποία επίσης κατηγορήθηκε η Αλ Κάιντα, άφησε τρεις δράστες και τρεις Τούρκους αστυνομικούς νεκρούς έξω από το Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.


 Το 2010 τουρκικές αρχές έκαναν διάφορες μαζικές συλλήψεις υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα και συμπαθούντων, που δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό δίκτυο υποστήριξής της στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά εμπειρογνώμονες περί την τρομοκρατία υποστήριξαν ότι η τοπική ομάδα επικεντρώθηκε κυρίως στη συγκέντρωση χρημάτων και την στρατολόγηση μελών στην Τουρκία για τον αγώνα της ‘τζιχάντ’ στο εξωτερικό.

 Σχετική είναι η είδηση ότι η αστυνομία ψάχνει για τρεις εντοπισμένους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και πέντε άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε μια ληστεία 3.500.000 δολαρίων από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός Τούρκου επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, οι εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες και δωροδόκησαν υπαλλήλους της τράπεζας για να κλέψουν τα κεφάλαια, που προορίζονται για την υποστήριξη της Αλ Κάιντα. Τέσσερις τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία αποκαλεί το περιστατικό "δημοσιονομική τρομοκρατία" .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου