Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Μητροπολίτης Βεροίας: Την ψυχή μας ταλαιπωρεί μία πνευματική "λέπρα"

Στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων από τον Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Βέροιας.


 «Αναστάς πορεύου· η πίστις σου σέσωκέν σε». Ένα θαύμα περιγράφει η σημερινή ευαγγελική περικοπή, το θαύμα της θεραπείας δέκα δυστυχισμένων ανθρώπων, της θεραπείας των δέκα λεπρών, είπε ο Σεβασμιώτατος.
Δέκα άνθρωποι, τους οποίους η σκληρότητα των συνανθρώπων τους τούς είχε εγκαταλείψει στην ασθένεια και τη δυστυχία τους, είναι αυτοί τους οποίους επισκέπτεται ο Χριστός.
Και όχι μόνο τους επισκέπτεται αλλά και τους θεραπεύει διακριτικά και αθόρυβα. Τους στέλνει να επιδείξουν τα σώματά τους στους ιερείς, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι να πιστοποιήσουν τη θεραπεία τους, και καθώς πηγαίνουν προς την πόλη θεραπεύονται.


Και ενώ αυτοί γνωρίζουν καλά σε ποιόν οφείλουν την ίασή τους, κανένας από αυτούς δεν τον αναζητεί για να τον ευχαριστήσει παρά μόνο ένας και αυτός Σαμαρείτης, αν και ήταν γνωστή η εχθρική σχέση που είχαν οι Ιουδαίοι με τους Σαμαρείτες.


Είναι αυτός ο πρώην λεπρός που αντί να τρέξει να πάει στο σπίτι του και να συναντήσει τους οικείους του, επιστρέφει για να συναντήσει και να ευχαριστήσει τον Χριστό· επιστρέφει και ακούει τα παρήγορα λόγια του Κυρίου: «Αναστάς πορεύου· η πίστις σου σέσωκέν σε».
Κυριακή των δέκα λεπρών σήμερα, αδελφοί μου, και συνήθως αυτήν την ημέρα η προσοχή των κηρύκων του θείου λόγου στρέφεται συνήθως στο θέμα της ευγνωμοσύνης χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του ενός θεραπευθέντος λεπρού.

Όμως δεν θα ήθελα να σταθώ στην μεγάλη αρετή της ευγνωμοσύνης. Θα ήθελα να σταθώ σε δύο άλλα σημεία, υπογράμμισε.

Το πρώτο είναι η σχέση του συγκεκριμένου θαύματος με τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων που εορτάσαμε πριν από λίγες εβδομάδες.

Μία βιαστική σύγκριση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών και στο θαύμα της γεννήσεως του Χριστού. Και όμως αδελφοί μου, η ενανθρώπιση του Χριστού και η έλευσή του στη γη μοιάζει πολύ με την επίσκεψη του Χριστού στη μικρή κωμόπολη όπου βρισκόταν οι δέκα λεπροί. Γιατί «εις κώμην τινα» μέσα στο αχανές σύμπαν, στη γη, έμενε και ο άνθρωπος αποκομμένος από το Θεό αλλά και από τους συνανθρώπους του από την ημέρα εκείνη κατά την οποία οι πρωτόπλαστοι παρήκουσαν την εντολή του Θεού και αμάρτησαν· απέκτησαν, γράφουν μερικοί πατέρες, την λέπρα της ψυχής, που είναι η αμαρτία, ασθένεια πνευματική βέβαια, η οποία απομακρύνει τον άνθρωπο από το θεό, όπως η σωματική τον απομακρύνει από τους ανθρώπους.

Και αυτούς τους λεπρούς από την αμαρτία ανθρώπους επισκέφθηκε με τη γέννησή του ο Υιός του Θεού· και όχι μόνο μας επισκέφθηκε αλλά μας θεράπευσε και μας απέδωσε πάλι υγιείς στην κοινωνία με τον Θεό και μας έδωσε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις χαρές και τις ανέσεις της ζωής κοντά στο Θεό.

Το δεύτερο σημείο το οποίο ήθελα να επισημάνω σήμερα είναι η αναγκαιότητα της πίστεως, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.


Ο Χριστός ήρθε ως άνθρωπος στη γη για να μας σώσει· και τι ζήτησε από εμάς; Τίποτε άλλο εκτός από πίστη σε Εκείνον. Το ίδιο συνέβη και με τους δέκα λεπρούς. Τι είπε ο Χριστός σ αυτόν που επέστρεψε θεραπευμένος για να τον ευχαριστήσει; «Η πίστις σου σέσωκέν σε». Η πίστη σου σε έσωσε. Αυτή η πίστη, αδελφοί μου, είναι η μοναδική μας σωτηρία.

Γι αυτό και πρέπει, αφού προηγουμένως κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της πνευματικής λέπρας που ταλαιπωρεί την ψυχή μας και εμποδίζει την κοινωνία μας με το Θεό, να προσεγγίσουμε με πίστη τον δι ημάς ενανθρωπήσαντα Χριστό, και να του ζητήσουμε με εμπιστοσύνη και με βαθεία πίστη να κάνει και για μας ένα θαύμα σαν αυτό που έκανε με τους δέκα λεπρούς. Να μας χαρίσει την άφεση των αμαρτιών και την απαλλαγή από την πνευματική λέπρα, έτσι ώστε να μπορούμε και εμείς να απολαύσουμε τα αγαθά της κοινωνίας με τον θεό όχι μόνο σ αυτήν την ζωή αλλά και στην αιώνια.


Αυτή ας είναι, αδελφοί μου, η προσπάθειά μας και η προσευχή και για το νέο έτος που άρχισε πριν από λίγες ημέρες και το οποίο μας χάρισε ο Θεός ως μία ευκαιρία να τον πλησιάσουμε και να προσεγγίσουμε τη σωτηρία που Εκείνος μας προσέφερε με την ενανθρώπιση του Υιού του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου